Hrskave pohovane tikvice

Tikvice nisu povrće koje deca vole, pa je uvek potrebno dovijati se na razne načine kako spremiti takvo jelo na način koji bi oni prihvatili, zato je najbolje da ih pomešate sa sirom i kačkavaljem, pa u tom slučaju neće ni primetiti šta jedu.

Tikvice su niskokalorično povrće koje su ujedno sjajne i za održavanje vitke linije, zato što 100 grama sadrži samo 25 kalorija, a bogate su kalijumom, magnezijumom, kalcijumom, a takođe su odličan izvor vitamina C i A. Tikvice štite od holesterola i srčanih oboljenja, a nutricinosti tvrde da štite i od raka debelog creva.

Kada ove hrskave tikvice budete izneli na sto, neće ni pomisliti da su to tikvice, a poseban ukus daje im parmezan. Uz ovako spremljene tikvice možete da poslužite feta sir i paradajz salatu, pa tako spadaju u savršenu letnju večeru, a pri tome spasile ste sebe od dugog stajanja uz šporet i klasičnog pohovanja (što i nije baš zdravo, zato što se pri takvom načinu spremanja upotrebi mnogo ulja).

Hrskave pohovane tikvice

Potrebne namirnice:

  • 3 tikvice
  • 1 kašičica soli
  • 2 belanca
  • 1 kašika vode
  • 190 grama brašna
  • ½ šolje parmezana
  • biber, so, vegeta
  • 1 šolja prezli
  • 5 supenih kašika ulja

Način pripreme:

  1. Tikvice priremite na uobičajen način, tako što ćete ih oljuštiti, preseći na pola, pa onda svaku polovinu preseći po dužini, na 3. Posoliti ih i ostaviti da se ocede od vode (možete ih staviti u cediljku za testenine).
  2. Za to vreme, veliku tepsiju premažite uljem (slobodno stavite malo više) i stavite u stranu. Sada pripremite smesu za pohovanje na sledeći način:
  3. Parmezan, brašno i začine spojte u jednu činiju, a u drugu činiju umutite belanca u koja ste dodali 1 kašiku vode i na kraju prezle.
  4. Sada tikvice prvo uvaljajte u prvu smesu, zatim u belanca, pa ih ređajte u tepsiju. Pre pečenja poprskajte ih ostatkom ulja, pa ih pecite u rerni na 200 stepeni oko 25 minuta. Probajte ovaj recept, budite sigurni da će se vašoj deci dopasti!

Još nešto o tikvicama (ovo sigurno niste znali):

Ulje iz semenki tikvice možete dodati u kreme i maske za lice, zato što pomaže problematičnoj koži sa aknama i bubuljicama. Ovo ulje sadrži mnoge minerale i vitamine koji su zaslužni za lep izgled kože, a osim toga ulje tikvica leči rane, opekotine i ispucanu kožu.

Tags: , , ,