Home » Pite

Pita sa kiselim kupusom

Submitted by on January 14, 2013 – 8:06 amNo Comment

Veću glavicu kiselog kupusa sitno iseckajte kao za podvarak. Predhodno, na dosta ulja, izdinstajte malu glavicu crnog luka koji ste sitno iseckali. Kupus stavite na luk pa i njega dugo i dobro pržite, neprestano ga mešajući da ne bi zagoreo.

Kad se kupus lepo uprži, prohladiti ga, pa u njega razbijte najmanje dva cela jajeta, dodajte dosta mlevenog bibera, a ko voli i jednu veću krišku tvrdog ovčijeg sira, koji ste predhodno sitno izmrvili.

Sve dobro izmešajte. Sad uzmite kilogram debljih gotovih kora i dobro pomašćen pleh. Prvo u pleh spustite dve kore i malo prelijte vrelim uljem, pa preko njih razastrite malo fila. U sledećem redu kore počnite da gibate. To će te učiniti na, taj način što ćete svaku koru zamočiti u mešavinu ulja i kisele vode, a onda je spustiti u pleh ali skupljenu u gomi licu.

Tako gomilicu po gomilicu kora ređajte jednu do druge dok ne utrošite sav fil i sve kore. Na kraju treba odet da dođu dve suve ravne kore koje su takođe zalivene vrelim uljem. Pita se peče na jakoj vatri i seče u krupne kocke kad se malo prohladi.