Posni pasulj spremljen na vodi

posni pasulj na vodi

Kako spremiti posni pasulj na vodi

Zastupljen u svakodnevnoj ishrani, kao ukusno mrsno jelo koje i deca obožavaju, pasulj se može spremati i kao ukusno posno jelo, i na vodi i na ulju. Obavezno se nalazi na Božićnoj trpezi, ali je nizostavan i kod Uskršnjeg posta. Pasulj je namirnica koja će vas dobro zasititi, zato što ima visoku kalorijsku i biološku vrednost (100 grama pasulja ima 143 kalorije). Istina je da se dugo kuva, ali dok se on lagano krčka na šporetu, vi možete još mnogo toga uraditi po kući ili spremiti i neki dezert. Najzastupljenije sorte pasulja kod nas su sremac, zlatko, panonski tetovac, panonski gradištanac, dvadesetica, biser i galeb.

Potrebne namirnice:

  • 500 grama pasulja
  • 1 glavica crnog luka
  • 3 sargarepe
  • 2 sveže paprike
  • Začini: so,biber,suvi zacin,crvena mlevena paprika
  • 2 kasike brasna

Način pripreme:

  1. Pasulj operite i ostavite u hladnoj vodi da stoji preko noci, da nabubri.
  2. Sledećeg dana promenite vodu i stavite ponovo da provri, pa procedite tu vodu kroz cediljku, vratite pasulj, nalijte svežu vodu i ostavite da se kuva. Kada provri, smanjite temperaturu ringle da se tiho kuva, dodajte glavicu sitno seckanog crnog luka, šargarepu i papriku.
  3. Posolite po ukusu, a na polovini kuvanja dodajte začine.
  4. Pred kraj kuvanja razmutite  2 kašike brašna i  jednu kašičicu mlevene crvene paprike u malo hladne vode, pa dodajate pasulju, da dobije gustinu.

Prijatno!

Tags: , , , ,