Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Da ajvar ne mora da se prvi samo na jedan način, dokaz je i recept koji smo pripremili za vas, a koji možete da pročitate u nastavku teksta. Iako je uobičajeno da se najbolji domaći ajvar priprema isključivo i samo od crvenih paprika i to naravno pečenih crvenih paprika, postoje brojni recepti koji dokazuju da može da se pravi i ajvar od barenih paprika, uz dodatak plavog patlidžana, a da isto tako bude ukusan. Uz to, prenost ovakovog načina pripreme jeste što se ne troši tako puno vremena kao kada se pravi, da tako kažem običan ajvar od srvenih paprika. Takođe, ne morate da razmišljate gde ćete ispeći sve te paprike, a posebno ukoliko živite u gradu, pa morate da ih pečete na ringli ili u rerni.

Baš zato smatram da je ovaj recept najbolji, jer jednostavno obarite i papriku i patlidžan, sameljete ih na mašini za meso i pržite ajvar. A ukus ajvara od barenih paprika i plavog patlidžana je jednostavno savršen, u šta ćete se i sami uveriti kada isporbate ovaj recept.

Ako želite i vi da vaša zimnica bude bogatija za još jedan specijalitet, za najbolji domaći ajvar od crvenih paprika i plavog patlidžana će vam biti potrebni sledeći sastojci:

 • 5 kg crvenih paprika
 • 2 kg plavog patlidžana
 • 3 supene kašike soli
 • 3 supene kašike šećera
 • 500 ml sirćeta ( ili 3 supene kašike esencije )
 • 1 kesica konzervansa
 • 500 ml ulja

Kako se pravi najbolji domaći ajvar od parenih paprika i plavog patlidžana?

 1. Papriku očistite i isecite na filete. Ja ih sečem na 4 dela. Takođe, patlidžan oljuštite, pa i njega iseciti na komade srednje veličine.
 2. U 3 litra vode dodajte so, šećer i sirće ili esenciju, pa u toj vodi obarite kratko pripremljene paprike i patlidžan.
 3. Nakon toga izvadite povrće i ostavite ga u đevđiru da se dobro ocedi. Najbolje je da odstoji ar sati.
 4. Izmeljite povrće u mašini za mlevenje mesa, pa prespite u veću šerpu.
 5. Ovako pripremljen domaći ajvar od crvenih paprika i plavog patlidžana pržite na umerenoj vatri dok ne uvri sva voda. Nakon toga dodajte ulje i pržite 2 – 3 sata, sve dok se ajva ne zgusne i ne uprži.
 6. Sklonite šerpu sa ringle i dodajte konzervans, pa sve dobro promešajte. Posolite ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana po ukusu.
 7. A u međuvremenu sterilišite tegle, pa u njih sipajte još topao ajvar. Tegle nemojte zatvarati, već ih poređajte u zagrejanu rernu i ostavite ih otvorene, sve dok se ne uhvati korica. Sutradan tegle zatvorite prvo celofanom, pa poklopce i odložite ih na tamno mesto.
Tags: , , , , , , ,