Kanape sendvici

Nasuprot sendvičima koji se prave od dve sastavljene kriške hleba, „kanape”
se prave od jedne. To su male „tostirane” kriške bez kore, okruglog, četvrtastog ili trouglastog oblika, premazane maslacem i raznovrsno ukrašene. Ovi mali otvoreni sendviči, ukusno aranžirani, mogu biti vrlo dekorativni.
Služe se uz čaj, ili uz pivo, ili na koktel-prijemima.

Priprema –  Odseći koru sa sendvič-vekne i iseći je na tanke kriške.
Kalupom za kekse izvaditi iz njih male režnjeve raznovrsnog oblika, „tostirati” ih s jedne i druge strane pazeći da ne porumene ostaviti da se ohlade.
Zatim ih premazati običnim ili kombinovanim maslace ili nekim premazom.Ovako pripremljene kriške ukrasiti po ukusu. Mogućnosti su neiscrpne.Uputstva za dekorisanje mogu se naći u sledećim opisima. Osim pomenutih recepata, kanape se mogu praviti na bezbroj načina i od raznih sastojaka I delikatesa — od raznog mesa, ribe, povrća, sira, pečuraka, kavijara i drugog.

Gotove sendviče poređati na salvet, ili veću činiju, ili poslužavnik i dopunjavati odatle činije za služenje.

KANAPE

Tanke kriške sendvič-vekne premazati maslacem umućenim sa ljutom alevom paprikom. Prekriti ih mešavinom sitno isečenih tvrdo skuvanih jaja, šunke, suvog jezika i peršuna, i preliti aspikom.

Kanape s paprikom

Tanke kriške sendvič-vekne premazati majonezom, prekriti krugovima dobro ocećene crvene paprike iz turšije i napraviti po njima bobice od majoneza.

Kanape s tunjevinom i sirom

Staviti u porculanski avan (ili deblju porculansku činiju) 100 grama tunjevine iz konzerve zajedno sa uljem,
100 grama nastruganog ementalera ili kačkavalja i kasičicu sitno isečenog crnog luka. Zatim sve te sastojke tući i gnječiti tučkom dok se ne dobije glatka ujednačena masa. Propasirati, dodati nekoliko kašika pavlake, pa ovom masom premazati kriške sendvič-vekne.

Ruzičasti kanape

Belu sendvič-veknu iseći na tanke okrugle kriške i premazati ih žutim maslacem. Staviti najpre tanak okrugao režanj sušenog lososa, a zatim preko njega manji kružić kuvane cvekle. Posuti pasiranim tvrdo skuvanim žumanjkom i istisnuti po ivici venčić od žutog maslaca.

Kanape s pečurkama

Sendvič-veknu iseći na pravougaone kriške i premazati ih tankim slojem majoneza. Manje pečurke očistiti, oljuštiti i držati minut dva u vrijućoj vodi. Zatim ih ocediti, iseći na tanke listiće, poređati lepezasto na kriške hleba i zaliti aspikom.

Kanape s kavijarom

Crnu ili belu sendvič-veknu iseći na tanke okrugle kriške. Premazati ih maslacem, a zatim istisnuti po ivici venčić od maslaca sa kavijarom . Sredinu ukrasiti svežim kavirajom i posuti sitno isečenim „šnitlingom” .

Pariski kanape

Četvrtastu sendvič-veknu iseći na kriške i premazati ih maslacem. Staviti odozgo male tanke režnjeve belog pilećeg mesa prevučene želatiniranim majonezom. Ukrasiti ih komadićima gomoljike i listićima estragona i posuti unaokolo sitno isečenim aspikom.

Ruski kanape

Iseći sendvič-veknu na kriške, premazati ih maslacem sa aromatičnim biljem i istisnuti po ivici venac od žutog maslaca služeći se „špricom”. Sredinu ispuniti ruskom salatom, ukrasiti komadićima gomoljike i zaliti aspikom.

Danski kanape

Crni četvrtast ražani hleb sa kimom iseći na tanke kriške i premazati ih maslacem sa hrenom . Na svaku krišku poređati naizmenično trake sušenog lososa i filete od haringa. Razdvojiti trake uzanom prugom od svežeg kavijara i posuti unaokolo sitno isečen „šnitling”.

Tags: , , , , ,