Home » Ostalo

10 specijaliteta Turske kuhinje

Submitted by on August 29, 2013 – 6:58 pmNo Comment
Spedijaliteti Turske nacionalne kuhinje

Ko god je probao neki specijalitet turske kuhinje, dobro zna koliko je ovo ukusna kuhinja. Jednostavno, ne znam odakle da počnem: da li od slatkiša ili slanih specijaliteta?

Pred vama je lista, po mom mišljenju 10 najukusnijih specijaliteta turske kuhinje, koje svakako treba da probate.

1. Ćevapi

U većini turskih restorana širom Turske možete uživati u ukusu ovog specijaliteta. U osnovi se prave od jagnjećeg mesa. Ali, u želji da udovolje specifičnim ukusima turista iz čitavog sveta, Turci sve češće mešaju jagnjetinu sa govedinom ili, čak prave ćevape od čiste govedine. Na pojedinim mestima se može uživati u ćevapima spravljenim od pilećeg mesa.
Poseban ukus ovaj specijalitet ima jer se spravlja na roštilju koji je potpaljen ćumurom.

2. Humus

Pikantan namaz od lebleblija ćete naći u gotovo svakom restoranu širom Turske. Njegov specifičan ukus se, često razlikuje od restorana do restorana, jer sve zavisi od načina pripreme.

3. Iarpak sarma

sarma od listova vinove loze. Ovaj specijalitet se puni pirinčem, preprženim lukom i različitim začinima, poput: bibera, nane, cimeta ili, pak ribizle.

4. Lahmacun

Ovo je odličan izbor za ljubitelje brze hrane. Reč kje o specijalitetu koji umnogome podseća na picu. Pravi se od lisnatog testa, a prekriva preprženim lukom i mesom, uz dodatak začina.

5. Doner

Vrlo sličan čuvenom turskom specijalitetu kebab, doner se priprema na roštilju. Zatim se iseče na pola i meša sa aromatičnim biljem i začinima.

6. Manti

Zvaničan naziv za ovaj specijalitet u Zapadnom svetu je knedle. U Turskoj, manti se smatra predjelom, a pravi se od ukusnog testa koje se puni različitim filovima. Najčešće se za fil koriste jagnjeće meso i lebleblije, koje se kuvaju na pari. Manti se služe sa kiselim mlekom ili jogurtom i belim lukom.

7. Pilav

Ako volite pirinač, onda turski pilav morate probati. Kao i u mnogim drugim kuhinjama širom sveta, tako se i u turskoj pirinač može služiti na različite načine.

Osnovni način pripreme pirinča u Turskoj je kuvanje sa malo maslaca ili biljnog ulja. Zatim se pirinču dodaje povrće: plavog paradajza, graška, kao i komadi mesa i džigerice. Da bi to zaista bilo specifično tursko jelo, obavezno se na kraju dodaju začini: biber, majčina dušica, cimet, a u nekim krajevima i malobadema.

8. Baklava

Za sladokusce u turskoj nacionalnoj kuhinji ima puno specijaliteta. Jedan od njih je i nadaleko čuvena turska baklava.
Pravi se od tankih kora, koje su posute orasima i šećerom. Kada se baklava ispeče preliva se sirupom načinjenim od meda (ponekad i šećera) i seckanih oraha.

9. Karnijarik

Ljubitelji plavog paradajza, odnosno patlidžana će svakako uživati u ovom jelu. Karnijarik je, zapravo patlidžan napunjen mešavinom: mlevenog mesa, belog i crnog luka, različitim povrćem i, naravno začinima, od kojih preovlađuju biber i peršunov list.

10. Ćufte

Iako ih danas ima u gotovo svakoj kuhinji sveta, ćufte su u osnovi turski specijalitet. U pitanju je još jedno jelo od mlevenog mesa koje je steklo svetsku slavu.

Pored svega navedenog, ne zaboravite da uživate u turskom nacionalnom piću, rakiji sa ukusom anisa, ali i čuvenim poslasticama, poput tulumbi ili kadaifa.

Više o Turskim nacionalnim jelima i drugim zanimljivostima pogledajte na: www.tt-group.net

Tags: , , , , , , , , ,