Konsome (osnovni recept)

Supe pod imenom konsome (sopzotte) pojavljuju se na jelovnicima uglavnom prilikom svečanih večernjih obeda. Služe se u naročitim šoljama sa dve drške, i to ne više od 2 dcl po osobi. Ako su za večeru predviđena dva predjela (hladno i toplo), konsome se služi između ova dva jela. U protivnom, on će se izneti na početku obeda kao svaka supa. Ako je pripremljen hladan bife, konsome se služi posle aperitiva, odnosno pre no što gosti priđu bifeu da se posluže. U nedostatku specijalnih šolja, mogu se upotrebiti i obične (razume se sa tanjirićima).

Kao osnova za konsome služi ranije pripremljen bujon sa koga je skinuta sva masnoća i koji se obogaćuje novim količinama svežeg mesa i kokošije sitneži. Od povrća se stavlja samo šargarepa i beli deo praziluka. Bujon se bistri ulupanim belancima, a cedi kroz gustu cediljku obloženu platnom. Sva eventualna masnoća koja bi se i pored svih mera predostrožnosti pojavila odstranjuje se prevlačenjem tanke svilene hartije preko površine konsomea kako bi pokupila i poslednji trag masnoće.

Recepti za pripremu konsome

OSNOVNI RECEPT

Za 2 litra konsomea potrebno je:

  • 750 g posne govedine od buta
  • sitnež od 1 do 2 kokoške (krilca, noge, vratovi, glave i sveže nekuvane kokosije kosti)
  • 75 g šargarepe
  • 125 g praziluka (samo beli deo)
  • 2 belanceta
  • 2,5 l bujona (može od koncentrata)

Priprema:

  1. Govedinu očistiti od žilica, kožica i eventualne masnoće i samleti na mašini. Krilca, noge, šije i drugo iseći na sitniju parčad. Šargarepu i praziluk iseći na sitne kockice.
  2. Staviti belanca u lonac i lako ih razbiti žicom (ne treba ulupati od njih čvrstu penu). Spustiti mleveno meso, sitnež, kosti i povrće, usuti mlak, ili još bolje potpuno hladan bujon da se belanca ne bi progrušala i kuvati istiha sat i četvrt. Bistrina konsomea pripremljenog na ovaj način biće besprekorna.

Napomena: Pošto je bujon već posoljen, ne treba soliti i konsome, sem ako to ne zahteva sopstveni ukus.

PILECI KONSOME

Postupiti prema osnovnom receptu, samo umesto govedine spustiti u lonac celo pile ili kokošku.

PILECI KONSOME „OROR“

U pileći konsome dodati nešto malo paradajza iz tube i pileće meso isečeno na kockice.

KONSOME „SELESTIN”

U pileći konsome dodati desertno vino porto (na 1 litar konsomea 1 dcl vina) i rezance od palačinaka.

KONSOME „KOLBER”

U pileći konsome dodati sitno isečenu, propirjanjenu šargarepu i po jedno poširano jaje po osobi.

Napomena: Razumljivo je da se konsome u koji se stavlja bilo kakav dodatak ne može služiti u šoljama, već u tanjirima za supu.

Tags: , , , , , , ,