Posni paprikaš od dimljenog šarana

Jedno neobično jelo koje sam probala na slavi kod moje kume, koja inače slavi Svetog Nikolu pa uvek sprema posnu trpezu, i ideja koja meni lično, nikada nije pala na pamet, a to je da krompir paprikaš spremim sa dimljenim šaranom.

Dimljeni šaran je izuzetno bogat proteinima. Nutritivna vrednost dimljene ribe je potpuno sačuvana kada se dimi tradicinalnim načinom, pa je tako dovoljna samo jedna porcija ove ribe podmiri organizam proteinima, vitaminom D, kalcijumom i gvožđem potrebnim za jedan dan. Ono što je važno da znamo kada spremamo dimljenog šarana, jeste da pre nego što ga ubacimo u jelo, moramo prvo da ga operemo u toploj vodi da spadne čađ i suvišna so sa njega, a ukoliko je dimljen poodavno, pa ga kasnije spremate, onda ga potopite u toplu vodu, pa neka tako stoji neko vreme, s tim da promenite vodu i sipate novu.

paprikas sarana

Potrebni sastojci:

  • 8 većih krompira
  • 1 kg dimljenog šarana
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 šargarepe
  • 4 čena belog luka
  • so, biber, vegeta
  • Malo maslinovog ulja

Način pripreme:

  1. Prvo očistite i sitno iseckajte u blenderu šargarepu i luk (možete i ručno, ali u blenderu to traje par sekundi). Krompir oljuštite i isecite ka veće kriške.
  2. Maslinovo ulje malo zagrejte pa propržite šargarepu i luk. Posolite, pobiberite pa dodajte krompir.
  3. Sve to nalijte vodom da ogrezne, pa polako dinstati. Ako volite, možete naseckati ljutu papričicu i dodati malo, prema vašem ukusu.
  4. Kada se krompir skuva do pola, dodajte komade dimljenog šarana.
  5. Začinite po ukusu, pa po potrebi dodajte još malo vode i sitno iseckan beli luk.
  6. Kuvajte još oko 15 minuta, i paprikaš je gotov.

Savet: kada u paprikaš dodate ribu, nemojte više ništa mešati zato što riba može da se raspadne, već samo po potrebni, malo protresite šerpu. Šaran je gotov kada vidite da mu se kosti odvajaju od mesa.

Prijatno!

Tags: , , , ,