Urbane niške pihtije

URBANE NIŠKE PIHTIJE

Još jedan od bisera niške kuhinje su I pihtije. O tome kako se one pripremaju na jugu Srbije pisalo se mnogo puta. Ove o kojima je pišem priprema čovek koji je postao pravi majstor u pravljenju istih, Buca sa Crvenog pevca. Maestro ih naziva urbanim, jer ih priprema u uslovima koje ima svaka gradska domaćica koja živi u stanu i uz pomoć tekovina moderne kuhinje.

Maestro svojim načinom želi da svim vajnim domaćicama stavi do znanja da razloga za izbegavanje spremanja pihtija nema. Njegov manevarski prostor nije veliki, standardna kuhinja, njemu nije potreban ogroman sud u kome će sve kuvati, već dva obična ekspres lonca.

niske pihtije

Evo kako Buca priprema Urbane pihtije. Pređe ulicu i ode do najbliže mesare u kojoj kupi sedam do osam svinjskih nogica, dimljenih ili svežih i jednu butkicu od oko kilogram i po. Sve to kuva u dva ekspres lonca, u jednom nogice, u drugom butkicu. Kuvanje, od trenutka kada počne da pišti traje pedeset minuta. Tako skuvano meso zajedno sa koskama i tečnošću presuti u jednu vecu serpu i ostaviti preko noći da se stegne.

Sutradan, sa  već stegnute mase skinuti mast koja se uhvatila na površini,   šerpu vratiti na šporet i čekati da provri. Sve to procediti kroz đevđir, posoliti i samo tečnost vratiti da ponovo proključa. Meso odvojiti od kostiju i tako  iskidano poređati u posude u kojima će se pihtije stezati. Dodati nekoliko glavica belog luka I sačekati da se masa stegne.

Majstor Buca na već gotove pihtije stavlja tucanu paprika, mada on kaže da je bolje da se sa venca skine par onih ljutih, da se propeku na ringli, a onda izdrobe.

Prijatno !!!

Autor: Vitomir

Tags: ,