Palačinke bez jaja i mleka

Volite palačinke i često ih pravite. Ipak, svakome se desi da u kući ostane bez nekih sastojaka poput mleka ili jaja, i to baš u trenutku kada dobije volju da napravi ovaj ukusni dezert.

E pa, ima rešenja. Palačinke bez mleka i jaja biće isto tako fine i ukusne kao i onena koje ste navikli. Mi Vam nudimo dva recepta u zavisnosti od toga šta Vam od sastojaka nedostaje. Probajte!

palacinke bez jaja

Sastojci:

500 gr brašna,   1 litar tople vode   1-2 kašike šećera,  jedna kesica praška za pecivo, kesica sode bikarbone i malo soli.

  • Sve sastojte mutite mikserom, naravno da ne bi bilo grudvica u testu. Ova količina testa biće dovoljna za oko 20 divnih palačinki!
  • Pecite ih, kao i uvek na pouljenom tiganju, najbolje na specijalnom teflon tiganju za palačinke. Gledajte da budu što tanje jer, biće ukusnije!
  • Problem testa smo rešili, a fil sami izaberite. Nekima će biti dovoljan samo šećer.

Druga verzija recepta pomoći će onima koji za testo imaju jaja, ali su ostali bez mleka.

Sastojci:

3 jajeta, 3 kašike šećera, dve  kesice vanilin šećera, malo soli, 1,2 decilitra obične vode, 25 kašika brašna i 1 i po decilitar ulja.

  • Jaja, so, šećer i vanilin šećer umutite mikserom. Dodajte vodu i na kraju brašno.
  • Pre pečenja dodajte ulje i još jednom dobro promešajte. Pecite na teflon tiganju kao i palačinke s mlekom.
  • To što u testu nema mleka, može da nadomesti fil od eurokrema ili nutele. Palačinke možete posuti prah šećerom i ukrasiti šlagom koji se priprema sa vodom.
  • Još jedan zanimljiv fil može odvratiti pažnju od testa pravljenog bez uobičajenih sastojaka. Preporučujemo nadev od džema od kajsija u koji ćete dodati dobro ispasirane banane. Palačinke će onda sigurno biti originalne!
Tags: , , , ,