Džem od šljiva

Recept za domaći džem od šljiva

Možda će zvučati čudno, uzevši u obzir da je mnogima jedna od asocijacija na našu zemlju uprabo šljiva, ali najvećem svetskim proizvođačem ovog voća u svetu se smatra Kina. Prema istraživanjima sprovedenim 2010. godine Kina je proizvodila godišnje u proseku oko 5,5 tona šljive. Odmah iza nje se nalazila Srbija sa svega nešto više od 600 hiljada tona godišnje proizvodnje šljiva.

Svakako je zanimljiv podatak bio, barem za mene. U Srbiji se inače od ovog voća prave različiti specijaliteti za zimnicu, a najčešće naravno domaći džem od šljiva kojim se obavezno filuju palačinke. Ili je tako barem bilo kada sam ja bila mala… Uz to, ne treba zaboraviti i čuvenu rakiju, znatu i kao ” Šljivovicu ” koja je tradicionalno nacionalno piće našeg naroda.

Na području naše zemlje se gaji veliki broj sorti šljiva, a svaka od njih se pokazala najboljom za pojedine specijalitete . Međutim, ono što je posebno interesantno jeste osnovna podela svih vrsta šljiva koje postoje na svetu. Reč je, naime o podeli na samo dve grupe i to na osnovu vrlo jednostavne osobine – način na koji se koštica odvaja od ploda. Pa tako postoje takozane prave šljive poznate i kao ” cepače “, a to su one šljive kod kojih se koštica lako odvaja od ploda. A postoje i takozvane ” kalanke ” ili ” glođuše “, kod kojih se, pak koštica ne odvaja tako lako od ploda.

Sad kad ste sve ovo saznali možete da se uverite i da je sama priprema omiljene poslastice većine mališana vrlo jednostavna. Recept za pripremu domaćeg džema od šljiva je izuzetno lagan i brz i nije vam potrebno ništa sem voća i šećera.

Količina koja je navedena je, naravno osnovna, a vi je možete povećavati ili smanjivati proporcionalno, u skladu sa vašim potrebama. U principu, recept navodi količinu voća bez koštica, pa tome dodajte još oko 500 grama.

Da biste pripremili domaći džem od šljiva biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 3 kg očišćenih šljiva ( to jest oko 3,5 kg voća )
  • 500 gr šećera

Kako se pravi domaći džem od šljiva?

  1. Kada očistite šljive poređajte ih u šerpu i pospite navedenom količinom šećera.
  2. Sigurno se pitate kako se kuva domaći džem od šljiva? Pa, moram vam priznati vrlo lako. Kuvajte džem prvo na tišoj vatri i mešajte dok se sav šećer ne rastopi.
  3. Nakon toga je potrebno povremeno promešati domaći džem od ščjiva, kako se ne bi zalepio za dno šerpe. Vreme kuvanja na ringli je oko jedan sat.
  4. Zatim prespite džem od šljiva u tepsiju ili đuveč, pa ga još sat vremena krčkajte u rerni na temperaturi od oko 150 do 180 stepeni.
  5. Nakon toga sipajte džem u tegle, povežite celofanom, pa zatvorite poklopce, Napunjene tegle kratko okrenite naopako, pa kada se potpuno ohlade odložite na tamno mesto.
Tags: , , , ,