Slatko od lubenica

Recept za slatko od lubenica

Kako se pravi slatko od lubenica?

Ova neverovatna poslastica većinu nas asocira na miris bakine kuhinje. Iako savremne domaćice slabo prave zimnicu, ne bi škodilo da okušate svpje kulinarsko umeće ove godine. Ako još uvek imate nekog starijeg koga možete da upitate za savet oko pripreme slatka od lubenice, odlično. Ako ne, pročitajte recept koji smo pronašli za vas i budite sigurni da će vaši ukućani uživati u ovoj poslastici tokom zimskih meseci…

Prilikom kupovine lubenice za pripremu slatka, obratite pažnju na debljinu njene kore. Preporučljivo je da bude što deblja. Ako niste sigurni koja je to, potražite pomoć od prodavca.

Sastojci:

– 1 kg kore lubenice (tj. belog dela)
– 2 kg šećera
– 2 šipke vanile (ili 2 kesice vanilin šećera)
– par zrna karanfilića (po želji)

Priprema:

1. Beli sloj lubenice (odmah iznad kore) seći na manje komade, oblika po želji (neko seče na kockice, a neko celom dužinom, a neko čak i renda ili vadi metalnim kalupima različitih oblika).
2. Kada isečete, poređajte ih u šerpu u kojoj ćete kuvati slatko, naliti hladnom vodom i ostaviti na tišoj vatri dok ne prokuva (15-ak minuta).
3. Zatim iscedite vodu i ponovo nalijte hladnom vodom. Isto ostaviti dok ne proključa, pa sve ponoviti oko 6 do 8 puta. Kada to završite, dobro ocedite lubenicu od vode.
4. U međuvremenu, napraviti šerbet u drugoj šerpi, koji ne bi trebalo da bude ni mnogo gust, a ni redak.
5. Kada je šerbet gotov, polako spustite komadiće lubenice i pustite da virucka na tihoj vatri 20-30 minuta. Zatim dodajte limun isečen na kolutove i ako želite, vanilin šećer ili šipke vanile i karanfilić.
6. Ovako pripremljeno slatko treba pokriti vlažnom krpom i ostaviti da odstoji 12 sati pre nego što ga sipate u tegle.

Tags: , , , , ,