Džem od krušaka

Recept za domaći džem od krušaka

Znate li da je nekada davno za ovo voće još čuveni Homer rekao da je ” dar bogova “? Uz to se veruje da kruška spada u jednu od najstarije poznatih voćki za koju se zna da su je ljudi koristili u ishrani. Prema mišljenju nekih istraživača, za krušku se znalo pre čak tri hiljade godina. Ono što je meni bilo posebno zanimljivo, jeste da kruška spada u porodicu ruža i to sa dunjom i jabukom.

Iako su najpoznatije po čuvenoj rakiji koja se od njih priprema, takotvanoj Kruškovači to jest ” Viljamovki “, kruške se vrlo često koriste za pripremu različitih specijaliteta. Takođe, od ove vrste voća se priprema i vrlo ukusna zimnica, a najčešće sok od krušaka i džem od krušaka.

Inače, kruške su izuzetno bogate vitaminom C, ali i vitaminima B kompleksa. Uz to, ovo voće sadrži i kalijum i bakar, a u vrsti poznatoj kao ” Viljamovka ” je prisutna najveća količina gvožđa i kalcijuma, pa se ovo voće naročito preporučuje mališanima i ženama u doba trudnoće.

Od krušaka se spravljaju izuzetne poslastice, mada nisu tako mnogo zastupljene u ovom segmentu kao, na primer višnje ili breskve. Međutim postoji veliki broj vrlo ukusnih recepata za slatkiše sa kruškama, pa ako vaši mališani i ne vole naročito ovo voće ( što se često događa zbog njihovog specifičnog ukusa ), uvek možete pripremiti recimo sok od krušaka ili džem od krušaka.

Recept za domaći džem od krušaka je, videćete vrlo jednostavan. Zato vam od srca preporučujem da ga pripremite za zimu. Kada budete videli kako se pravi domaći džem od krušaka biće vam jasno zašto je on jedan od omiljenih specijaliteta za zimnicu.

Pa ako želite da obradujete vaše mališane, pročitajte recept za domaći džem od krušaka i uverite se i sami da je vrlo jednostavan za pripremu. Iako su mnogi navikli na džem od šljiva ili kajsija, domaći džem od krušaka je odličan za, na primer filovanje palačinke, za koje znamo d ih većina mališana jako voli.

Recept koji možete pročitati u nastavku teksta je dat za osnovnu količinu od tri kilograma voća, a vi količinu možete povećavati ili smanjivati proporcionalno, u skladu sa vašim potrebama.

Od sastojaka će vam biti potrebno:

  • 3 kg krušaka
  • 1 kg šećera
  • 3 kesice vanilin šećera

Kako napraviti domaći džem od krušaka?

  1. Voće operite, oljuštite, pa isecite na kockice.
  2. Ovako pripremljeno voće ređajte u šerpu u kojoj ćete kuvati domaći džem od krušaka. I to na sledeći način: red voća, pa šećer… Tako dok ne utrošite i voće i šećer. Zatim ostavite da odstoji oko dva sata.
  3. Nakon dva sata stavite šerpu na tišu vatru i kuvajte dok smesa ne počne da se zgušnjava. Zatim dodajte vanilin šećer i ostavite još malo da virucka.
  4. Kada procenite da je džem od krušaka dovoljno gust, sipajte ga u tegle koje ste prethodno zagrejali u rerni. Tegle povežite prvo celofanom, a zatim zatvorite poklopcem. Sve tegle pokrijte ćebetom i ostavite ih da se postepeno same ohlade. Tek kada se potpuno ohlade ( najbolje sutradan ) odložite ih na tamno i hladno mesto.
Tags: , , , , ,